• Nieuws
  • Blog
  • Voor- en nadelen vaste en variabele tarieven bij energiecontract

Voor- en nadelen vaste en variabele tarieven bij energiecontract

energie

Wanneer je een energiecontract afsluit kun je kiezen voor vaste en variabeletarieven. Aan beide zitten voor- en nadelen. Je moet dus voor jezelf bepalen of je liever zekerheid hebt met een vast contract, of dat je mogelijk meer bespaart wanneer je gokt op energietarieven die tijdens de looptijd van het contract zullen dalen – óf stijgen.

Meest gelezen op Reviewspot:

Er zijn geen nieuwe items gevonden

Vast tarief

Vaste energietarieven veranderen niet zolang het contract loopt. Er zijn contracten waarbij zowel het tarief voor gas als elektriciteit vaststaat, maar ook contracten waarbij alleen de prijs voor één van de twee is vastgelegd. De loopduur van een vast energiecontract ligt vaak op 1 jaar, maar er zijn ook contracten voor 3 of 5 jaar. Vaak zijn de tarieven bij langer lopende contracten wel wat hoger. Houd er rekening mee dat wanneer een vast energiecontract afloopt, de leverancier meestal een variabel tarief gaat rekenen voor de energie en dat de energierekening hierdoor behoorlijk hoger uit kan komen. Wanneer je een vast contract hebt, mogen de tarieven van gas en stroom niet verhoogd worden door de leverancier. Bijkomende kosten zoals de netwerkbeheerkosten en de energiebelasting kunnen wel omhooggaan tijdens de looptijd van het contract.

Variabel tarief

Kies je voor een energiecontract met een variabel tarief, dan kunnen de prijzen tijdens de loopduur veranderen. Energieleveranciers passen in de regel twee keer in een jaar hun tarieven aan: in januari en in juli. Op dat moment kunnen de prijzen dus stijgen of dalen. Dit is ook de gok die je waagt wanneer je een contract met een variabel tarief afsluit, omdat je van tevoren niet altijd kunt inschatten of de prijzen hoger of lager worden. Net als bij vaste tarieven geldt ook bij een variabel contract dat de bijkomende kosten sowieso kunnen variëren, want hier heeft de energieleverancier geen invloed op.

Voor- en nadelen van energiecontract met vaste tarieven

Het voornaamste voordeel van vaste tarieven is dat je zolang het contract loopt, in principe weet waar je aan toe bent. Daarnaast bieden energieleveranciers bij een vast contract vaak een welkomstkorting. Deze korting kan oplopen tot 250 euro en is soms zelfs hoger. Het nadeel van een energiecontract met een vast tarief, is dat je nooit kunt profiteren wanneer de prijzen dalen.

Voor- en nadelen van energiecontract met variabele tarieven

Het voordeel bij een variabel contract is dat wanneer de gas- en elektriciteitsprijzen dalen, je hier aardig van kunt profiteren. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van de olieprijs. Wanneer die stijgt of daalt, beweegt de gasprijs mee en in het verlengde daarvan vaak ook de prijs van stroom. Bij het afsluiten van een contract met variabele tarieven, liggen die vaak lager dan de tarieven bij een vast contract. Dat is echter van tijdelijke aard want de energieleverancier kan de prijzen twee keer in een jaar aanpassen en dat kan ongunstig zijn, maar dus ook juist in je voordeel werken.

Vast of variabel: zet alles op een rijtje met energie vergelijken

Een vast contract is mogelijk voordeliger dan een variabel contract vanwege de grotere zekerheid en de kans op een welkomstkorting. Om echter een goed beeld te krijgen van welk contract het meest gunstig is, kun je het best online energie vergelijken. Op vergelijkingswebsites kun je selecteren op tariefsoorten en krijg je direct een berekening van de verschillende contracten en weet je welk contract het meest gunstig is. Ook kun je kiezen voor het enkel vergelijken van groene stroom (uit Nederland) en op het aantal jaar dat je een contract wilt afsluiten. Vaak wordt er geadviseerd te kiezen voor een 1-jarig contract met vaste tarieven, omdat je dan elk jaar weer kunt profiteren van gunstige tarieven en een welkomstkorting.