Het gemak van online bestellen is ongeëvenaard. Met een paar klikken kun je bijna alles wat je nodig hebt aan je deur laten bezorgen. Helaas brengt dit gemak ook risico's met zich mee. Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar manieren om nietsvermoedende shoppers op te lichten. Daarom is het essentiëel om te weten hoe je kunt voorkomen dat je wordt opgelicht tijdens het online winkelen.
Veilig online winkelen is niet moeilijk, maar het vereist wel enige oplettendheid en voorzorgsmaatregelen. Blijf altijd alert en neem de tijd om de betrouwbaarheid van een webwinkel te controleren voordat je een bestelling plaatst. In dit artikel bespreken we 15 uitgebreide tips om veilig online te kunnen bestellen.
1. Kies voor vertrouwde webwinkels
Een voor de hand liggende tip, maar kies als het even kan voor bekende webwinkels. Winkels als Bol.com, Amazon, Cool Blue of Wehkamp hebben een reputatie hoog te houden en zullen meer moeite doen om jouw gegevens te beschermen.
Heb je nog nooit van de webwinkel gehoord? Kijk dan of de winkel is aangesloten bij een keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg. Controleer in ieder geval de adresbalk in je browser: betrouwbare websites beginnen met "https://" en hebben een groen hangslotje in de adresbalk. Dit geeft aan dat de site een beveiligde verbinding gebruikt.
2. Lees reviews en ervaringen van anderen
Vooral wanneer je op een nieuwe website winkelt, is het verstandig om reviews en feedback van andere klanten te lezen. Websites zoals Reviewspot :), Trustpilot en Google Reviews kunnen nuttige informatie bieden over de betrouwbaarheid van een webwinkel. Let op bij veel negatieve reviews of klachten over niet-ontvangen bestellingen.
3. Bescherm je persoonlijke gegevens
Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie. Een webshop heeft meestal alleen je naam, adres en betaalgegevens nodig om een aankoop te verwerken. Als een website om meer informatie vraagt, zoals je burgerservicenummer of andere persoonlijke details, zoals geslacht of geboortedatum, wees dan op je hoede.
4. Gebruik sterke wachtwoorden
het is misschien een open deur, maar gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elke webwinkel waar je een account hebt. Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden zoals "123456" of "password". Een sterk wachtwoord bevat een mix van letters, cijfers en symbolen en heeft minimaal 10 karakters. Overweeg een wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden veilig te bewaren.
5. Kies betrouwbare betalingsmethoden
Kies bij voorkeur voor bekende en betrouwbare betalingsmethoden zoals iDeal, credit card, of PayPal. Deze betalingsmethoden bieden vaak extra bescherming in geval van frauduleuze transacties. Vermijd het gebruik van bankoverschrijvingen of een eenmalige machtiging, aangezien deze minder bescherming bieden tegen fraude.
Meer informatie over de verschillende betaalmethoden vind je op de website van de Consumentenbond.
6. Controleer je bank app
Houd je bankafschriften regelmatig in de gaten om verdachte afschrijvingen snel op te merken. Meld vreemde afschrijvingen die je niet thuis kunt brengen bij je bank. Veel banken bieden ook de mogelijkheid om meldingen in te stellen voor elke transactie die op je rekening wordt uitgevoerd.
7. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)
Tweefactorauthenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Naast je wachtwoord invoeren is er dan ook een tweede stap, bijvoorbeeld het invoeren van een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.
Op de website van de Consumentenbond vind je uitgebreide informatie over tweefactor-authenticatie, wat ook wel tweestaps-authenticatie wordt genoemd.
8. Vermijd onveilige WiFi-netwerken
Openbare WiFi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen door hackers worden gebruikt om je gegevens te onderscheppen. Vermijd het doen van online aankopen of het invoeren van gevoelige informatie wanneer je verbonden bent met een openbaar netwerk. Gebruik in plaats daarvan een beveiligd thuisnetwerk of een VPN (Virtual Private Network) (Wikipedia).
9. Controleer de contactgegevens van de webshop
Een betrouwbare webwinkel is wettelijk verplicht om de contactgegevens duielijk op de website te vermelden, zoals een fysiek adres, telefoonnummer en e-mailadres. Als deze informatie moeilijk te vinden is of ontbreekt, kan dit een teken zijn dat de website niet betrouwbaar is.
10. Wees op je hoede voor phishing-e-mails
Phishing-e-mails zijn bedoeld om je persoonlijke informatie te stelen door je naar een nepwebsite te lokken. Wees voorzichtig met e-mails die je om persoonlijke gegevens vragen of je naar een website leiden om je gegevens in te voeren. Controleer altijd de afzender van de e-mail en de URL (https://...) van de link voordat je op een e-mail reageert.
Meer informatie over phishing en waar je op moet letten, vind je op de website van de Rijksoverheid.
11. Controleer de retour- en annuleringsvoorwaarden
Lees altijd de retour- en annuleringsvoorwaarden voordat je een aankoop doet. Betrouwbare webwinkels hebben duidelijke en eerlijke voorwaarden voor het retourneren van producten. Als deze informatie niet beschikbaar is of als de voorwaarden onredelijk lijken, overweeg dan om ergens anders te winkelen.
12. Lees productrecensies en beoordelingen
Recensies van klantenkunnen waardevolle informatie bieden over de kwaliteit van producten en de betrouwbaarheid van de webshop. Let niet alleen op de positieve recensies, maar ook op de negatieve feedback om een compleet beeld te krijgen. Websites zoals Amazon.nl en Bol.com hebben vaak uitgebreide klantrecensies.
13. Houd je computer of laptop en mobiele telefoon up-to-date
Zorg ervoor dat je laptop of computer en mobiele telefoon up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware. Hierdoor ben je maximaal beschermd tegen malware, virussen en andere online bedreigingen. Installeer ook een goede firewall om ongeoorloofde toegang tot je apparaten te voorkomen.
14. Gebruik een virtuele creditcard
Sommige banken, zoals bijvoorbeeld Bunq, bieden virtuele creditcards aan die je voor eenmalige transacties kunt gebruiken. Deze virtuele kaarten hebben een uniek nummer dat na eenmalig gebruik vervalt, waardoor je echte creditcardgegevens beschermd blijven.
15. Houd je verzendingen in de gaten
Na het plaatsen van een bestelling, sturen webwinkels meestal een bevestiging en een trackingnummer zodat je je pakket kunt volgen. Als je geen bevestiging ontvangt, neem dan contact op met de klantenservice om na te gaan of je bestelling daadwerkelijk is verwerkt.
Bonus tips:
Met bovengenoemde tips ben je een stuk minder kwetsbaar voor online oplichting. Hier nog wat bonus tips om jezelf verder te beschermen:
Gebruik een Ad-blocker
Ad-blockers kunnen voorkomen dat advertenties je computer kunnen infecteren met malware.
Wees op je hoede voor ongewone aanbiedingen
Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Vermijd websites die onrealistisch lage prijzen bieden voor populaire producten.
Maak geen onnodige accounts aan
Maak alleen accounts aan bij webshops waar je regelmatig koopt. Hoe meer accounts je hebt, hoe groter het risico dat een van deze accounts wordt gehackt.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Veel online oplichters zijn succesvol omdat consumenten zich niet bewust zijn van de risico's. Door jezelf te informeren en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsmethoden, kun je jezelf beter beschermen. Denk eraan dat cybercriminelen voortdurend nieuwe manieren vinden om mensen op te lichten, dus het is belangrijk om altijd waakzaam te blijven.