10 tips om veilig online te winkelen

veilig online bestellen

Waar kunt u het beste op letten tijdens het online winkelen? Hoe voorkomt u teleurstellingen door een slechte levering of service?

Lees hieronder 10 tips om veiliger online te bestellen...

1.   Hoe lang bestaat de webwinkel?

Volgens Thuiswinkel.org (van het Thuiswinkelwaarborg keurmerk) stopt 1 op de 5 startende webwinkels binnen één jaar. Dit kan gepaard gaan met een faillisement, waardoor u het risico loopt om uw geld kwijt te raken.

tipTip: controleer - voor zover mogelijk - hoe lang een webwinkel al actief is, bijvoorbeeld in het register van de Kamer van Koophandel.

2.   Voldoet de website aan de wettelijke eisen?

Heeft de webwinkel een betrouwbare uitstraling en is belangrijke informatie als telefoonnummer en verzendkosten gemakkelijk te vinden? Webwinkels, ook de grote zoals bol.com en wehkamp, zijn wettelijk verplicht om (onder andere) de volgende gegevens op hun website te vermelden:

  • het adres van het bedrijf;
  • hoe u snel contact kunt krijgen met het bedrijf: bijvoorbeeld een telefoonnummer;
  • het e-mailadres van het bedrijf;
  • het btw-nummer;
  • het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel;

(bron: Consuwijzer.nl)

tipTip: controleer minimaal of de webshop telefonisch bereikbaar is en of er een adres te vinden is op de website.

3.   Wat zeggen anderen over de webwinkel?

Ongeveer driekwart van de consumenten leest klantbeoordelingen en reviews op beoordelingssites om de betrouwbaarheid van een webwinkel te checken. Zijn het wel echte "fans" die de webwinkel promoten? Wanneer er veel slechte reviews of enkel positieve reviews over een webwinkel worden geschreven is het zaak om voorzichtig te zijn.

tipTip: controleer op review-websites als ReviewSpot.nl of Kieskeurig.nl wat de ervaringen van anderen zijn met de webshop.

4.   Heeft de webshop een keurmerk?

Veel webwinkels zijn aangesloten bij een keurmerk. De grootste keurmerken - en daardoor waarschijnlijk ook meest betrouwbare - zijn Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, McAfee SECURE en het Q-Shops Keurmerk.

Een bekend keurmerk geeft een goede indicatie voor de veiligheid van een webshop, maar biedt uiteraard geen 100% zekerheid.

tipTip: controleer of de webwinkel is aangesloten bij een keurmerk. Check bij twijfel de website van het keurmerk zelf.

5.   Kunt u veilig betalen?

Veilig online betalen is uiteraard belangrijk. Een webwinkel hoort gebruik te maken van een Secure Sockets Layer (SSL) verbinding wanneer u vertrouwelijke gegevens verstuurd (bijvoorbeeld wanneer u betaalt met uw credit card). Een SSL-verbinding kunt herkennen aan https:// in de url in plaats van http:// of aan het slotje in de adresbalk.

tipTip: controleer of de webwinkel gebruik maakt van een SSL-verbinding voordat u een betaling verricht of anderszins vertrouwelijke gegevens achterlaat.

6.   Is uw privacy gewaarborgd?

Webwinkels hebben uw geboortedatum of niet nodig om u een product te kunnen leveren. Wanneer er veel persoonlijke - maar niet relevante gegevens - worden gevraagd, wees dan alert. Lees het privacy-beleid van een webwinkel.

tipTip: verstrek geen onnodige persoonlijke informatie wanneer u dit niet wilt.

7.   Kent u uw rechten?

Volgens de Nederlandse 'Wet kopen op afstand' heeft u zeven werkdagen bedenktijd als u een product op afstand koopt. Dit geldt dus ook voor bestellen op internet. Wanneer u het product binnen de zichttermijn van zeven dagen weer terugstuurt, heeft u recht op terugbetaling van het aankoopbedrag.

tipTip: informeer uzelf goed over uw rechten. De website consuwijzer.nl biedt veel informatie over uw rechten als consument.

8.   Maak een print of sla uw bestelling op

 

Het is altijd een goed idee om de orderbevestiging van uw bestelling uit te printen of op te slaan op uw eigen computer. Zo heeft u altijd een referentie bij de hand.

tipTip: bewaar uw orderbevestiging minimaal totdat u uw aankoop in goede orde hebt ontvangen.

9.   Is uw wachtwoord veilig?

Kies wanneer u een account aanmaakt bij een webwinkel voor een sterk en veilig wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld niet hetzelfde wachtwoord als dat van uw e-mailaccount.

tipTip: kies een uniek wachtwoord van tenminste 8 tekens, wat letters en andere tekens bevat, en gebruik hetzelfde wachtwoord nooit voor twee verschillende websites.

10.   Gebruik uw gezonde verstand

Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees extra alert wanneer een product ver beneden de prijs van de concurrent wordt aangeboden. Oplichterij is van alle tijden.

tipTip: ga niet over tot een online aankoop wanneer u niet zeker bent over de betrouwbaarheid van de webwinkel.

 
 
 
 
 
 
 
 

Laatste reviews

Er zijn geen nieuwe items gevonden