Een energieleverancier kiezen of overstappen naar een andere maatschappij betekent een keuze maken op basis van allerlei criteria. Wil je vaste of variabele tarieven? En hoe zit het met groene stroom? Het handigst is dan om online een vergelijking te maken tussen alle leveranciers. Dan weet je precies waar je het voordeligst uit bent.
Vast of variabel?
Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor vaste of variabele tarieven. Vaste energietarieven hebben als voordeel dat je het tarief niet omhoog gaat als de energieprijzen stijgen. Het tarief dat je betaalt staat immers vast tijdens de contractperiode. Het nadeel is dat je niet profiteert wanneer de energieprijzen dalen. Dit gebeurt vaak wanneer de olieprijzen omlaag gaan. Dan dalen de gasprijzen ook. Andersom geldt voor variabele tarieven dat je voordeel haalt uit prijsdalingen maar dat je tegelijkertijd slechts beperkt zekerheid hebt over de tarieven die je betaalt. Energieleveranciers kunnen de prijzen twee keer per jaar aanpassen, per 1 januari en 1 juli.
Vaste tarieven gelden alleen voor de levering van gas en stroom. Aanvullende kosten als netbeheerkosten kunnen wel wijzigen, want daar heeft de energieleverancier geen invloed op. Verder kunnen de tarieven ook in een vast contract wijzigen. Hierover moet de maatschappij je wel tijdig en duidelijk inlichten. Het kan ook zijn dat de prijs voor stroom vast staat, maar die voor gas wel variabel is. Dit is iets om goed op te letten bij het afsluiten van een energiecontract omdat je voor gas vaak meer betaalt dan voor stroom.
Bepaalde of onbepaalde tijd
Vaste contracten hebben een loopduur voor een bepaalde tijd, en variabele contracten hebben een loopduur voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je gratis opzeggen. Wel geldt in de regel een opzegtermijn van 30 dagen. Zeg je een contract voor bepaalde tijd voortijdig op, dan riskeer je een boete. Die kan maximaal oplopen tot 125 euro. Bij overstappen biedt de nieuwe energieleverancier soms aan om de boete te betalen. Dit lijkt aantrekkelijk maar vaak wordt dit bedrag verrekend met de welkomstkorting die wordt aangeboden.
Groene of grijze stroom?
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker dus wil je wellicht groene in plaats van grijze stroom. Groene stroom wordt opgewekt uit wind-, water- en zonne-energie. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld steenkool.
Het is waar dat groene stroom uit hetzelfde stopcontact komt als grijze stroom. Dit omdat er maar een stroomnet is. Dat betekent niet dat je geen groene stroom krijgt geleverd als je hiervoor hebt getekend. Dankzij een zogenoemde 'Garantie van Oorsprong', is duidelijk waar elke kilowattuur aan stroom gewonnen is. Wel speelt het beleid van de energieleverancier een rol. Er zijn bedrijven die nog steeds energie opwekken via kolencentrales maar daarnaast ook GVO-certificaten hebben voor duurzame energie.
Energie vergelijken loont
Energie vergelijken is een belangrijke stap om het juiste energiecontract af te sluiten. Je krijgt zo een goed beeld van de voorwaarden per contract en leverancier. Waar krijg je welkomstkorting en hoeveel? Neemt de nieuwe energieleverancier de eventuele boete over als je overstapt? Door dit op een rijtje te zetten, weet je direct welke energieleverancier het voordeligst is en het beste past bij jouw situatie.